Parówki Morawscy | Wysokojakościowe parówki produkowane przez naszą firmę specjalnie dla dzieci
Parówki dla dzieci – bez żadnych dodatków E i bez konserwantów
Zainspirowani szczególnymi potrzebami żywieniowymi najmłodszych, stworzyliśmy specjalne, wysokojakościowe parówki. To właśnie dla Państwa jak i naszych dzieci przeprowadzono wiele prób i badań, w celu uzyskania tej niepowtarzalnej i wyjątkowej receptury opartej o sprawdzone przepisy naszych dziadków.
Tak powstały nasze specjalne parówki dla dzieci. Bez konserwantów, bez emulgatorów, z dużym udziałem mięsa wieprzowego. Te parówki są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Ich jedyną wadą, ale i zaletą świadczącą o braku jakichkolwiek konserwantów, jest zdecydowanie krótszy termin przydatności do spożycia.
Specjalnie dla tak wyjątkowego produktu opracowaliśmy tę podstronę. Chcieliśmy z Państwem podzielić się naszym sukcesem, jak również opowiedzieć Państwu o naszym nowym wyrobie.
Mamy nadzieję, że przybliżenie tego tematu pomoże głębiej zrozumieć zagadnienie zdrowej parówki mającej w sobie wiele wartości odżywczych, bez żadnych dodatków chemicznych i konserwantów.
Dlaczego Twoje dziecko powinno jeść specjalnie opracowane dla niego parówki? | Przeczytaj szczegółowe zestawienie
O parówkach prawdy więcej…
Co mogą zawierać zwykłe, tanie parówki? | ||
Skład | Parówki innych producentów | Parówki Morawscy dla dzieci |
Wzmacniacz smaku | Bardzo często | Brak |
Przeciwutleniacze | Prawie zawsze | Brak |
Białko sojowe | Prawie zawsze | Brak |
Difosforany | Bardzo prawdopodobne | Brak |
Trifosforany | Bardzo prawdopodobne | Brak |
Azotyn sodu (peklosól) | Prawie zawsze | Brak |
Askorbinian sodu | Regularnie nadużywany | Brak |
Hydrolizat białka roślinnego | Możliwe | Brak |
Skrobia modyfikowana | Popularna i stosowana | Brak |
Glutaminian sodu | To już prawie standard 🙁 | Brak |
Cytrynian sodu | Całkiem możliwy | Brak |
Izoaskorbinian sodu | Bardzo prawdopodobny | Brak |
Wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, co może znajdować się w wędlinach. Parówki, choć tak bardzo lubiane przez dzieci duże i małe, nie mają pochlebnej opinii, ze względu na to, że można je wyprodukować praktycznie bez mięsa, za to z chemicznymi wypełniaczami, ulepszaczami, itp. To oczywiście nie jest zdrowe nie tylko dla naszych dzieci, ale i dla nas samych. Jednak, żeby dana parówka miała szansę znaleźć się w gazetce z mega atrakcyjną cenowo ofertą, musi przede wszystkim być tania, a nie dobra, naturalna i smaczna.
Z dumą możemy powiedzieć, że nasze parówki są produkowane z mięsa. Niestety takie parówki i wędliny są droższe od tych, które można kupić w wielu dyskontach spożywczych, w których parówka, to przede wszystkim cena, a nie towar. Nasza firma dokłada wszelkich starań aby pogodzić wysoką jakość wyrobów z jak najatrakcyjniejszą ceną.
Mięso z własnej hodowli, oryginalna receptura, bez żadnego E | Stąd ten smak
Dlaczego nasze parówki są takie smaczne?
Mięso w parówkach Morawscy jest mięsem pochodzącym z własnej hodowli. Jest to produkcja w cyklu zamkniętym. Starannie hodowane tuczniki pochodzą z najbardziej liczących się pod kątem zdrowotnym, jak i również najbardziej wydajnych ras. Nasza hodowla spełnia wszystkie standardy. Podchodzimy do niej z takim samym sercem i pasją, jak do całości naszej produkcji.
To dla nas niebywale ważne, aby mięso z jakiego produkujemy, było naprawdę wysokiej jakości. Wszystko po to, żeby móc oferować najlepsze, jakie jesteśmy w stanie wyprodukować, wędliny. Dokładamy wszelkich starań, aby ich smak opierał się o mięso tak dobre, jak to tylko jest możliwe przy chowie przemysłowym. Mięso z własnej produkcji nadaje zupełnie inny charakter smaku naszym wędlinom. Dzięki wykwalifikowanej kadrze specjalistów dobrze wiemy jak dbać o naszą trzodę, w jaki sposób ją karmić i strzec jej zdrowia, w jaki sposób przeprowadzić humanitarny i bezstresowy ubój, aby w późniejszych etapach produkcji tylko nadać wyrobom smaku i wyjątkowości.
Mięso jest regularnie badane w kierunku bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, liczby bakterii tlenowych, określenia obecności Salmonella, żeby zapewnić najwyższą jakość wyrobów. Cała powierzchnia naszego zakładu produkcyjnego badana jest regularnie w kierunku: liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych, liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.
Nasze parówki produkujemy z prawdziwego mięsa, a nie z jakkolwiek rozumianych odpadów mięsa typu MOM (mięso oddzielone mechanicznie), a te dla dzieci dodatkowo zawierają szczególnie wytypowane przez naszego technologa mięso.
Skoro nasi dziadkowie mogli produkować parówki w taki sposób… | Czerpiemy z ich doświadczenia
Parówki bez żadnego E i żadnych konserwantów? Jak to możliwe?
To nie było łatwe. Wiele prób i badań, wyszukiwania delikatnych, ale przede wszystkim naturalnych przypraw zajęło nam sporo czasu. Długo analizowaliśmy możliwości i wykonaliśmy wiele prób i testów. Staraliśmy się jak najwierniej odwzorować smak parówki z dawnych czasów i spowodować, żeby tak właśnie, doskonale smakowała.
Udało się, ale kosztem tego, że parówka ma naprawdę krótki okres przechowywania. Nie zawiera za to żadnych konserwantów, ulepszaczy, nie zawiera, co najważniejsze, fosforanów w żadnej postaci i do tego jest smaczna i zdrowa.
Zawsze świeża parówka, pomimo, stosunkowo krótszego terminu przydatności do spożycia dostępna jest w naszych sklepach firmowych jak i w sklepach, do których dostarczamy nasze wędliny. Należy jednak pamiętać aby móc przechowywać ją dłużej w domu, po zakupie, trzeba sięgnąć po sprawdzoną metodę – mrożenie.
Wiedz podstawą świadomości | Poczytaj i zdobądź ją
Media o parówkach – parówka w mediach
„Wiem co jem” to najbardziej znany i charakterystyczny cykl programów o prawdach związanych z żywieniem. Dość luźno i w charakterystyczny sposób prowadzony, mimo wszystko dostarcza wielu Polakom podstawowej wiedzy o żywieniu.
Ten odcinek jest właśnie o parówkach. Naprawdę warto go obejrzeć, bo pomimo przez wielu nieakceptowanej, bo śmiesznej formuły programu, dostarcza szeregu bardzo istotnych informacji o parówkach i o tym, co też się może w nich znajdować.
A może wiele 🙁 Niestety.
Doskonały artykuł właśnie o parówkach, ich wpływie na żywienie dziecka oraz wypowiedź Pani doktor Anny Borowieckiej (pediatry). | Zobacz » |
Świetny artykuł ukazujący prawdę o składzie wielu dostępnych na rynku parówek dla dzieci. Nie wszystko wygląda różowo. | Zobacz » |
Ciekawie opisany test parówek wykonany przez zwykłego konsumenta i opisany na jego blogu, uzupełniony ożywioną dyskusją. | Zobacz » |
Wartościowy artykuł: „jak kupować parówki?” Trzeba przeklikać kilka stron, żeby przeczytać wszystko i przebić się przez reklamy, ale warto – naprawdę. | Zobacz » |
Rozłożysty artykuł o parówkach, rodzajach, typach, specyfice, składach, możliwych konserwantach, wypełniaczach, itp. – polecamy. | Zobacz » |