Parówki Morawscy | Wysokojakościowe parówki produkowane przez naszą firmę specjalnie dla dzieci

Parówki dla dzieci – bez żadnych dodatków E i bez konserwantów

Zainspirowani szczególnymi potrzebami żywieniowymi najmłodszych, stworzyliśmy specjalne, wysokojakościowe parówki. To właśnie dla Państwa jak i naszych dzieci przeprowadzono wiele prób i badań, w celu uzyskania tej niepowtarzalnej i wyjątkowej receptury opartej o sprawdzone przepisy naszych dziadków.

Tak powstały nasze specjalne parówki dla dzieci. Bez konserwantów, bez emulgatorów, z dużym udziałem mięsa wieprzowego. Te parówki są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Ich jedyną wadą, ale i zaletą świadczącą o braku jakichkolwiek konserwantów, jest zdecydowanie krótszy termin przydatności do spożycia.

Specjalnie dla tak wyjątkowego produktu opracowaliśmy tę podstronę. Chcieliśmy z Państwem podzielić się naszym sukcesem, jak również opowiedzieć Państwu o naszym nowym wyrobie.

Mamy nadzieję, że przybliżenie tego tematu pomoże głębiej zrozumieć zagadnienie zdrowej parówki mającej w sobie wiele wartości odżywczych, bez żadnych dodatków chemicznych i konserwantów.

Dlaczego Twoje dziecko powinno jeść specjalnie opracowane dla niego parówki? | Przeczytaj szczegółowe zestawienie

O parówkach prawdy więcej…

Co mogą zawierać zwykłe, tanie parówki?
Skład Parówki innych producentów Parówki Morawscy dla dzieci
Wzmacniacz smaku Bardzo często Brak
Przeciwutleniacze Prawie zawsze Brak
Białko sojowe Prawie zawsze Brak
Difosforany Bardzo prawdopodobne Brak
Trifosforany Bardzo prawdopodobne Brak
Azotyn sodu (peklosól) Prawie zawsze Brak
Askorbinian sodu Regularnie nadużywany Brak
Hydrolizat białka roślinnego Możliwe Brak
Skrobia modyfikowana Popularna i stosowana Brak
Glutaminian sodu To już prawie standard 🙁 Brak
Cytrynian sodu Całkiem możliwy Brak
Izoaskorbinian sodu Bardzo prawdopodobny Brak

Wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, co może znajdować się w wędlinach. Parówki, choć tak bardzo lubiane przez dzieci duże i małe, nie mają pochlebnej opinii, ze względu na to, że można je wyprodukować praktycznie bez mięsa, za to z chemicznymi wypełniaczami, ulepszaczami, itp. To oczywiście nie jest zdrowe nie tylko dla naszych dzieci, ale i dla nas samych. Jednak, żeby dana parówka miała szansę znaleźć się w gazetce z mega atrakcyjną cenowo ofertą, musi przede wszystkim być tania, a nie dobra, naturalna i smaczna.

Z dumą możemy powiedzieć, że nasze parówki są produkowane z mięsa. Niestety takie parówki i wędliny są droższe od tych, które można kupić w wielu dyskontach spożywczych, w których parówka, to przede wszystkim cena, a nie towar. Nasza firma dokłada wszelkich starań aby pogodzić wysoką jakość wyrobów z jak najatrakcyjniejszą ceną.

Mięso z własnej hodowli, oryginalna receptura, bez żadnego E | Stąd ten smak

Dlaczego nasze parówki są takie smaczne?

Mięso w parówkach Morawscy jest mięsem pochodzącym z własnej hodowli. Jest to produkcja w cyklu zamkniętym. Starannie hodowane tuczniki pochodzą z najbardziej liczących się pod kątem zdrowotnym, jak i również najbardziej wydajnych ras. Nasza hodowla spełnia wszystkie standardy. Podchodzimy do niej z takim samym sercem i pasją, jak do całości naszej produkcji.

To dla nas niebywale ważne, aby mięso z jakiego produkujemy, było naprawdę wysokiej jakości. Wszystko po to, żeby móc oferować najlepsze, jakie jesteśmy w stanie wyprodukować, wędliny. Dokładamy wszelkich starań, aby ich smak opierał się o mięso tak dobre, jak to tylko jest możliwe przy chowie przemysłowym. Mięso z własnej produkcji nadaje zupełnie inny charakter smaku naszym wędlinom. Dzięki wykwalifikowanej kadrze specjalistów dobrze wiemy jak dbać o naszą trzodę, w jaki sposób ją karmić i strzec jej zdrowia, w jaki sposób przeprowadzić humanitarny i bezstresowy ubój, aby w późniejszych etapach produkcji tylko nadać wyrobom smaku i wyjątkowości.

Mięso jest regularnie badane w kierunku bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, liczby bakterii tlenowych, określenia obecności Salmonella, żeby zapewnić najwyższą jakość wyrobów. Cała powierzchnia naszego zakładu produkcyjnego badana jest regularnie w kierunku: liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych, liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.

Nasze parówki produkujemy z prawdziwego mięsa, a nie z jakkolwiek rozumianych odpadów mięsa typu MOM (mięso oddzielone mechanicznie), a te dla dzieci dodatkowo zawierają szczególnie wytypowane przez naszego technologa mięso.

Skoro nasi dziadkowie mogli produkować parówki w taki sposób… | Czerpiemy z ich doświadczenia

Parówki bez żadnego E i żadnych konserwantów? Jak to możliwe?

To nie było łatwe. Wiele prób i badań, wyszukiwania delikatnych, ale przede wszystkim naturalnych przypraw zajęło nam sporo czasu. Długo analizowaliśmy możliwości i wykonaliśmy wiele prób i testów. Staraliśmy się jak najwierniej odwzorować smak parówki z dawnych czasów i spowodować, żeby tak właśnie, doskonale smakowała.

Udało się, ale kosztem tego, że parówka ma naprawdę krótki okres przechowywania. Nie zawiera za to żadnych konserwantów, ulepszaczy, nie zawiera, co najważniejsze, fosforanów w żadnej postaci i do tego jest smaczna i zdrowa.

Zawsze świeża parówka, pomimo, stosunkowo krótszego terminu przydatności do spożycia dostępna jest w naszych sklepach firmowych jak i w sklepach, do których dostarczamy nasze wędliny. Należy jednak pamiętać aby móc przechowywać ją dłużej w domu, po zakupie, trzeba sięgnąć po sprawdzoną metodę – mrożenie.

Wiedz podstawą świadomości | Poczytaj i zdobądź ją

Media o parówkach – parówka w mediach

„Wiem co jem” to najbardziej znany i charakterystyczny cykl programów o prawdach związanych z żywieniem. Dość luźno i w charakterystyczny sposób prowadzony, mimo wszystko dostarcza wielu Polakom podstawowej wiedzy o żywieniu.

Ten odcinek jest właśnie o parówkach. Naprawdę warto go obejrzeć, bo pomimo przez wielu nieakceptowanej, bo śmiesznej formuły programu, dostarcza szeregu bardzo istotnych informacji o parówkach i o tym, co też się może w nich znajdować.

A może wiele 🙁 Niestety.

Pozostałe ciekawe linki informacyjne w temacie parówek
Doskonały artykuł właśnie o parówkach, ich wpływie na żywienie dziecka oraz wypowiedź Pani doktor Anny Borowieckiej (pediatry). Zobacz »
Świetny artykuł ukazujący prawdę o składzie wielu dostępnych na rynku parówek dla dzieci. Nie wszystko wygląda różowo. Zobacz »
Ciekawie opisany test parówek wykonany przez zwykłego konsumenta i opisany na jego blogu, uzupełniony ożywioną dyskusją. Zobacz »
Wartościowy artykuł: „jak kupować parówki?” Trzeba przeklikać kilka stron, żeby przeczytać wszystko i przebić się przez reklamy, ale warto – naprawdę. Zobacz »
Rozłożysty artykuł o parówkach, rodzajach, typach, specyfice, składach, możliwych konserwantach, wypełniaczach, itp. – polecamy. Zobacz »