Kim jesteśmy?
Firma Morawscy
W naszych sklepach znajdą Państwo jedynie mięso i wyroby mięsne pochodzące z naszej hodowli, którą prowadzimy w naszym gospodarstwie. Hodowla prowadzona jest w cyklu zamkniętym, co oznacza, że dysponujemy podstawowymi stadami trzody chlewnej i bydła, a następnie z nich uzyskujemy wysokiej jakości tuczniki i opasy. Warto zaznaczyć, że produkcja mięsa w naszym rodzinnym gospodarstwie jest tak duża, że w pełni zaspokaja zapotrzebowanie naszego zakładu.
Wybór bydła i trzody chlewnej, które są hodowane w naszym gospodarstwie nie były przypadkowe. Nasze bydło to bydło rasy Simental. To rasa mleczno-mięsna, której korzenie sięgają średniowiecznej Szwajcarii. Rasa ta została udoskonalona przez bawarskich rolników, skąd pochodzi nasze stado podstawowe. Jej najważniejsze cechy to wysoka jakość mięsa i odporność na choroby. Jest to bydło, które dojrzewa późno, dzięki czemu przyrost masy tłuszczowej jest niski, a mięsni równomierny. Natomiast hodowana przez nas trzoda chlewna pochodzi z linii towarowych Pig Improvement Company. PIC posiada pozycję lidera na rynku światowym w doskonaleniu trzody chlewnej pod względem zdrowotnym oraz w uzyskiwaniu wysokiej wydajności produkcji przy zachowaniu najwyższej jakości mięsa.
Idealnie dobrane dawki pokarmowe zawierające zboża z własnych upraw i hodowla w warunkach bezstresowych sprawiają, że mięso z naszej trzody i bydła cechuje się wysoką jakością. Tusze są dobrze umięśnione z odpowiednią ilością tłuszczu śródmięśniowego, który odpowiada za smak mięsa i niską zawartością tkanki tłuszczowej międzymięśniowej.
Jak przygotowujemy nasze wędliny?
Nasze wyroby
Wyroby, które oferujemy naszym Klientom przygotowywane są wyłącznie ze świeżego mięsa pochodzącego z naszej hodowli. Produkcja wieprzowiny i wołowiny rozpoczyna się od uboju świń i bydła. Następnie tusze są rozbierane na części, a mięso zostaje wyselekcjonowane. Póżniej mięso kulinarne (to przeznaczone na sprzedaż) trafia do chłodni (2-4ºC), skąd poszczególne porcje trafiają do naszych Klientów.
Mięso, z którego zostaną wyprodukowane nasze kiełbasy, szynki i inne wyroby przechowywane jest w chłodniach, z których wybieramy jedynie surowce potrzebne do przygotowania danego produktu. Mięso zostaje rozdrobnione w różnym stopniu, w zależności od tego, jaki wyrób zostanie z niego wyprodukowany. Następnie mieszamy je ze specjalnie dobraną mieszanką ziół, przypraw i warzyw. Odpowiednio przygotowane mięso nadziewane jest w osłonki i formowane. Następnie wyroby, w zależności od swojego rodzaju, są pieczone, parzone, homogenizowane lub wędzone – każdy w specjalnie dopasowanej temperaturze i czasie. Dzięki temu możemy uzyskać produkty o doskonałej konsystencji i wspaniałych walorach smakowych.